Officieel onderhandelt de Europese Unie al sinds 1999 met Mercosur, een samenwerkingsverband tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. In realiteit liggen deze onderhandelingen al jaren stil. Maar nu heeft de nieuwe voorzitter van de Zuid-Amerikaanse landenclub, Uruguay, met de Franse president Hollande afgesproken de gesprekken nieuw leven in te blazen.

Om de daad bij het woord te voegen reist president Tabare Vasques van Uruguay op 8 april naar Brussel, schrijft MercoPress maandag.

Er stond die datum al een afspraak gepland tussen de Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken en eurocommissaris van handel Cecilia Malmström. Maar volgens president Tabare straalt het meer bereidheid en urgentie uit als hij zelf naar Brussel komt.

Franse landbouw beschermen

President Hollande van Frankrijk heeft de Uruguayaanse voorzitter van Mercosur beloofd de Zuid-Amerikaanse landen te steunen. Hierbij maakt hij wel een grote kanttekening. Hollande wil namelijk dat men in de onderhandelingen waakzaam is op de onderwerpen landbouw en entertainment.

Frankrijk kent een machtige landbouwlobby. De angst bestaat dat Zuid-Amerikaanse boeren met goedkope landbouwgoederen de Europese boeren wegconcurreren. Daarnaast wil de regering van Hollande voorkomen dat Hollywood-films via Zuid-Amerika in Frankrijk belanden en zo de Franse taal en cultuur bedreigen.

Meer weten over Mercosur en hun landbouwbeleid? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

TTIP en CETA

De toenadering tussen de Europese Unie en Mercosur komt op een bijzonder moment. Maandag werd bekend dat het handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA, klaar ligt om te tekenen.

Uiteindelijk wil Europa dit verdrag met Canada gebruiken als leidraad voor het bekendere TTIP-verdrag met de VS. “Deze deal met Canada is virtueel 100 procent van wat wij hebben voorgesteld aan de Verenigde Staten”, zei een belangrijke EU-ambtenaar tegenover persbureau AFP.

De onderhandelaars van TTIP hebben als doel gesteld om dit verdrag nog binnen de regeerperiode van president Obama af te ronden, maar de vraag is of dat wel haalbaar is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl